12.31.2012

169. Monday / ciasto WYJĄTKOWE. powitalne. dla Niej.



/przepis/
ciasto:
- 125g mąki pszennej
- 125g schłodzonego masła
- 75g cukru trzcinowego
-1 żółtko

 na wierzch:
- 500g mieszanki koktajlowej odsączonej z syropu (brzoskwinia, ananas, czereśnia, winogrona

kruszonka:
- 50g masła
- 80g mąki pszennej
- 40g cukru trzcinowego
- 20g cukru waniliowego

Piekarnik rozgrzać do temp. 190*C. Składniki na ciasto połączyć przy pomocy malaksera. Należy pamiętać, że sukces tego ciasta polega przede wszystkim na jak najkrótszym jego wyrabianiu - składniki powinny się tylko połączyć. Ciastem wylepić foremkę okrągłą do tart lub tortownicę o średnicy 26 cm.
Na wierzchu ułożyć owoce. Posypać kruszonką. Piec 45-50 minut. Jesli ciasto zbyt szybko się zrumieni, należy przykryć je folią aluminiową.
Po upieczeniu lekko wystudzić.


 kleik ryżowy z mango w syropie i Cinni Minnis, kawa z mlekiem
rice pap with milk, mango in syrup and cinnamon cereals, coffee with milk

Przyjechała.
Mama.
Przyjechałaprzyjechałaprzyjechała.
Hej.

Już nie jestem sama.

Dla niej w jednej chwili na nowo lubię piec. Kiedy je się we dwoje, zawsze smakuje lepiej, czyż nie?

Już wiem, że to będzie radosny Sylwester.
 Będę świętować odejście dziwnego roku. Roku trudnego, ciężkiego, pełnego często przykrych niespodzianek. Zarazem roku udowodnienia sobie największej swojej siły.
I udanego koncertu.
I poznania kogoś wspaniałego.
Niech kolejny rok będzie lepszy.

Tym samym...

Życzę także i Wam, aby rok 2013 przyniósł Wam dużo szczęścia, okazał się też rokiem stokroć lepszym niż 2012. Kiedy o północy rozlegną się odgłosy otwieranego szampana i petard, uśmiechnijcie się - i nie przestawajcie uśmiechać się przez cały ten nowy rok. :)

12.27.2012

165. Thursday / lekki bananowy serniczek

 bananowy serniczek, caffe latte
banana cheesecake, caffe latte

Jakiś czas temu przypomniałam sobie o pysznym odkryciu z zeszłego roku - bananowych serniczkach Sylvvi. Smakują wspaniale, czy to z polewą, czy zupełnie solo. Dziś wybrałam najprostszą wersję. Ten sernik idealnie sprawdzi się na deser, czy też śniadanie, jeśli ktoś po świętach czuje, że dobrze byłby dla odmiany zjeść coś lżejszego. ;)

 
 /ok. 2 kokilki/ - prócz mojej zostało jakieś pół drugiej kokilki
- 300g twarożku
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka stewii/1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1 banan
- 1 jajko

Banana uprzednio zmiksowanego w blenderze miksujemy na gładką masę z resztą produktów.  Przekładamy masę serową do kokilek i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. 



12.25.2012

163. Tuesday / lekki czeko-bananowy suflet z ricotty

 czeokladowo-bananowy suflet z ricotty, kawa z mlekiem i syropem waniliowym
chocolate-banana ricotta souffle, coffee with milk and vanilla syrup

Samotny wigilijny wieczór - nie było źle. Dzięki, Koka. Bo... Święta już się prawie skończyły, czy nie?

Przepis mówi "podawać natychmiast" i tu przyznaję rację. U mnie to nie było takie "natychmiast" i wyrośnięty suflet niestety zdążył opaść. Mogę Was tylko zapewnić, że smakował wspaniale ;)

 

/1 porcja/
- 100g ricotty
- 1 banan
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko + 1 białko
- odrobina oliwy do wysmarowania kokilki

Na początku zmiksować na gładką masę w blenderze banana i kakao. Następnie dodać ricottę i żółtko, ponownie zmiksować. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą bananowo-serową. Nałożyć do kokilek, delikatnie ubić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na najniższą półkę na 15 minut. Podawać natychmiast.

12.23.2012

160. Sunday / pieczona sernikowa owsianka i tagi

pieczona sernikowa owsianka z jabłkiem i malinami (w środku)
baked cheesecake oatmeal with apple and raspberries (inside)

Note to self:
Ta miseczka faktycznie wytrzymuje w piekarniku!

/1 porcja/
- 5łyżek płatków owsianych
- 1 łyżeczka otrąb
- 1/3 szklanki mleka
- 75g twarożku
- 1 łyżeczka stewii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- opcjonalnie: cynamon, wanilia, owoce

W jednej miseczce mieszamy składniki sypkie, w drugiej miksujemy twaróg i mleko. Dodajemy składniki sypkie do mokrych, mieszamy i wypełniamy miseczkę, wedle uznania dodając do masy owoce. Wkładamy do nagrzanego do 190*C piekarnika i pieczemy 25 minut.

Bazowałam na przepisie, który dała mi Martyna (dzięki raz jeszcze! :).



Otagowana przez Szkarę i Rudzielca, odpowiadam na pytania. Dzięki, dziewczyny! Niezwykłe miłe.


Od Szkary:
1. Czerwono biały czy czerwono zielony?
Czerwono-biały.
2. Wytrawnie czy na słodko?
Zależy, co i kiedy.
3. Ozdoby choinkowe własnoręczne czy ze sklepu?
Wygrywają te ze sklepu, głównie przez brak czasu albo motywacji. Niemniej jestem zdania, że własnoręcznie wykonane ozdoby mogą być o wiele ładniejsze niż te ze sklepowej półki.
4. Kuchnia włoska czy azjatycka?
Włoska, zdecydowanie. Makarony wygrywają, choć kuchnia azjatycka jest moim zdaniem jedną z najlepszych kuchni, i jedną z moich ulubionych.
5. Lubisz polski sposób obchodzenia Wigilii?
Tak, nie widzę w nim nic, co chciałabym zmienić. Niemcy serwują na Wigilię jedynie sałatkę ziemniaczaną i kiełbaski, i to ewentualnie w tym zwyczaju coś bym zmieniła.
6. Chciałabym potrafić...
podróżować w czasie, a także przenosić się w dowolne miejsce na ziemi.
7. Uwielbiam to uczucie, gdy...
Coś mi się uda.
8. Nigdy nie zapomnę jak...
Nie, nie ma tak łatwo. Nie ma jednego, jedynego dopełnienia tego zdania.
9. Ulubiona świąteczna piosenka?
Nie będę oryginalna - Wham "Last Christmas".
10. Jakich ludzi nie lubisz?
Takich, którzy nie radząc sobie ze swoimi problemami, wyżywają się na innych.
11. Gdybyś miała dowolnie wybrać miejsce swojego urodzenia byłoby to...
USA.

Od Rudzielca:
1. Co najbardziej lubisz w świętach Bożego Narodzenia?
Chyba to, że wszyscy są razem, wszyscy zachowują się tak, jak nie mają czasu przez cały rok.
2. Lubisz dostawać prezenty czy dawać?
I to, i to jest na swój sposób wyjątkowe i bardzo przyjemne.
3. Jak pomagasz w przygotowaniu Wigilii?
Sprzątam pokój, robię dekoracje i układam zastawę, wyszukuję muzykę, trochę pomogę przy gotowaniu albo coś upiekę.
4. Jakiej potrawy ze stołu wigilijnego nie lubisz?
Nie ma takiej, bo na święta zawsze robiliśmy potrawy, które lubił każdy z nas.
5. Czy dzielenie się opłatkiem sprawia Ci kłopot?
Nie, nie wiem, co mogłoby być kłopotliwe - szczerze.
6. Z czym kojarzy Ci się zima?
Śniegiem, świętami, ciemnością - taką, którą lubię.
7. Kto w Twojej wyciąga prezenty spod choinki i wyczytuje dla kogo są?
U mnie nie ma takiej tradycji. Wszyscy brali prezenty i jeśli trafili na nie swój, po prostu dawali go osobie, której był przeznaczony.
8. Z kim spędzasz święta?
Te? Sama. Więc spędzam dwudziesty czwarty grudnia, nie święta. Pewnie dlatego dziwnie odpowiadać mi na ten quiz.
9. Ulubiony świąteczny film to...
Nie mam takiego... Och, chociaż chwila - Hannibal Lecter, haha.
10. Najbardziej nie mogę doczekać się...
...............cisza norwidowska. A może cenzura.
11. Jak spędzasz Sylwester?
Może wyjdę gdzieś ze znajomymi.

12.22.2012

159. Saturday / frittata z bananem



frittata z bananem i cynamonem

Wolne, nareszcie! Przetrwałam klasową wigilię, która, jak się spodziewałam, nie była niczym przyjemnym. Gdyby nie kilka moich znajomych, byłoby naprawdę kiepsko, choć i tak w towarzystwie jednej z nich zwolniłam się po pół godzinie. Przyznam, że jedyna wigilia klasowa w tym roku była fatalna i szczerze wątpię, bym za rok na taką przyszła.
Plusem niech będzie porządne zaopatrzenie w podgrzewacze i zapachowe świeczki, jakie zostało mi podarowane w ramach tego spotkania.

Teraz? Odpoczynek, na który zasłużył chyba każdy z nas. Tego roku jestem wolna od świątecznych przygotowań i porządków, tym samym z książkami, setkami piosenek i kotką zamierzam zimować.

Ten koniec świata... Nudny taki był, czy tylko mi się wydaje? Dosyć niepozorny, jak zawsze.

 Moja pierwsza słodka frittata... Przepyszna.

/1 porcja/
- 2 jajka
- 100g twarożku
- 1 banan
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Banan pokroić w plasterki. Do miseczki wbić jajka, wymieszać z cynamonem i cukrem. Dodać twarożek, dokładnie zmiksować. Wrzucić do miseczki plasterka banana, zamieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zapiekać 20 minut w 200 stopniach. 

12.21.2012

158. Friday / miodowy mus - jak ciasteczka!

 mus miodowy z malinami w syropie i suszonymi bananami

Koniec świata? Świat kończy się codziennie.

Dnia wczorajszego dzięki kochanej anglistce Hannibal został ochrzczony najlepszym świątecznym filmem w historii. Oby wigilia była... strawniejsza, bo z całą miłością do fenomenalnej postaci doktora Lectera, wolałabym oglądać jego poczynania w nieco innym czasie.

Dzisiejsze śniadanie było przepyszne, nieskromnie mówiąc.
Już kiedy zobaczyłam sam przepis, uznałam, że musi coś w nim być. I nie żałuję, że go wykorzystałam. Sporo zmieniłam, ale uważam, że na ciepło ten deser nabiera nie tylko zupełnie innej konsystencji, ale i smaku. Polecam!

/1 porcja/
- 40g płatków miodowych (u mnie Cheerios)
- 80g twarożku
- 180ml mleka
- aromat waniliowy

Płatki miksujemy z mlekiem, twarożkiem i opcjonalnie czymś do słodzenia. Przekładamy mus do miseczki. Wkładamy do mikrofali i podgrzewamy ok. 1,5 minuty. Gotowy mus ma stałą konsystencję.
 Inspiracja

12.20.2012

157. Thursday / waniliowa owsianka na mleku sojowym


owsianka na waniliowym mleku sojowym z duszonym jabłkiem i konfiturą z malin
oatmeal with vanilla soy milk, stewed apple and raspberry jam

To już ostatni dzień przed klasową wigilią - dla mnie jedyną wigilią w tym roku. Nie mogę się już doczekać przerwy. Mam ochotę zagłębić się w opowiadaniach, wypożyczonych książkach i muzyce, zrelaksować się i odetchnąć. Może i oglądnąć kilka filmów. Może nawet tych dawnych, widzianych przed wiekami.
Takich jak "Pożegnania".


12.19.2012

156. Wednesday / kremowy ryż na mleku z duszonymi jabłkami

 ryż na mleku z duszonymi jabłkami i wanilią, kawa
creamy rice pudding with stewed apples and vanilla, coffee

Nie mogę uwierzyć, że kiedyś jadłam te gotowce. "Ryż na mleku", taa...

Już półmetek, już półmetek... Byle do piątku.


Life is simple, life is sweet
The perspective from down on your knees will kill...
You from with in  

Glory and blame
It's all the same
My game
Is your defeat

Don't pray for me
I don't need your sympathy
I don't want your god protecting me
Don't pray for me
I don't want your empathy
I don't need your savior saving me
Don't pray for me... 


/1 porcja/
- 70g ryżu białego
- ok. 1 i 1/4 szklanki wody
3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka stewii
- ziarenka z laski wanilii

Ryż gotujemy na wodzie ok 15 minut. Kiedy wchłonie większość wody, dodajemy stewię, ziarenka z laski wanilii i mleko, gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji - u mnie zajęło to jakieś 5 minut.

12.16.2012

153. Sunday / lekki wypiek owsiano-bananowy

 wypiek owsiano-bananowy z dżemem truskawkowym, kremowym serkiem i kandyzowaną cytryną, kawa
quick oat-banana cake with strawberry jam, creamy cheese and candied lemon, coffee

No i nastała niedziela, sentymentalnie uczczona wypiekiem, który wynalazłam sobie jakieś dwa lata temu. Nie robiłam go bardzo dawno, a kiedy wczoraj jakimś cudem wrócił do mojej pamięci, nie mogłam uwierzyć, że tak zapomniałam o czymś, co tak lubię. Z całą odpowiedzialnością: gorąco polecam!

 /1 porcja/
- 40g płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 banan
- 2 łyżki mleka (wersja wege: sojowe)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
- dżem truskawkowy
*można dosłodzić do smaku, ale dla mnie słodycz banana okazała się wystarczająca

Składniki suche mieszamy, a następnie dodajemy zmiksowanego banana. Wszystko dokładnie mieszamy i przekłądamy do naczynia żaroodpornego. W połowie dodajemy dżem truskawkowy, który przykrywamy pozostałą warstwą ciasta. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185*C.